tisdag 15 september 2020

Boktips för managementkonsulter

Här kommer en relevant lista för existerande eller blivande managementkonsulter.

Den är framtagen av mig, boknörden och bygger främst på en lista som är sammanställd av bloggen Consultants500 som gått igenom vilka konsultböcker som rekommenderas av flest trovärdiga källor på ”best consulting books” topplistor. Jag har dessutom lagt till svenska böcker på den listan som jag själv tycker är relevanta och bra.

 

Denna lista är skapad för att jag tyckte att det saknades en bra lista/introduktion på böcker som är bra att läsa för en kommande managementkonsult. Några av böckerna finns det redan längre recensioner av på sajten bokfakta och då finns de länkar till dem.

AFFILATE-LÄNK: Inlägget är reklam för BOOKBEAT och NextoryLänkarna är markerade med lila-text och det står inom parentes att det är en affiliatelänk.

  1. The McKinsey Way – Ethan M. Raisel

  2. The Trusted Advisor – Maister, green & Galford

  3. How to win friends and Influence People – Dale Carnegie

  4. Good to Great – Jim Collins

  5. Case in Point – Cosentino

  6. Moneyball – Michael Lewis

  7. Sälj – Fredrik Eklund

  8. Alltid relevant - Ann Hellenius


Inför intervjuer och caseCase in point, är den perfekta boken för dig som ska förbereda dig inför intervju

och/eller case hos managementkonsultfirmor så som McKinsey, Capgemini Invent, BCG mfl.

Den innehåller både testfrågor, bra saker att tänka på samt hur man lägger upp case-lösningar.

Den kommer verkligen att göra dig väl förberedd inför casedelarna av intervjuerna.


 

Inför börja jobba i allmänhet inom ekonomi/finans/konsulting

Nedan följer tips på tre bra böcker som är bar för alla som ska jobba inom

ekonomi och finans.

Den första (How to win friends..) är en klassiker och är bra för alla. Det låter lite som om den är manipulerande men så är det inte alls utan den handlar mest om att lyssna.

Den andra boken, Good to Great, handlar om vad som bygger bra företag över tid och vad som gör att företagen sticker ut som mer lönsamma under en längre tidsperiod än sina direkta konkurrenter.vDet är en av de allra mest kända böckerna inom så kallad management-littertaur.

Moneyball handlar om hur en ledare för ett baseboll lag byggde upp laget och fick det att lyckas trots betydligt mindre pengar än de konkurrerande lagen. Denna bok har även filmatiserats och boken är verklig bestseller och är även den mest sålda boken på Amazon inom sport.
Specifika konsultböcker

För dig som fått en position/tjänst som konsult på ett konsultbolag kan dessa tre böcker vara mycket relevanta.

The McKinsey way är ofta överst på de flesta listor över rekommenderad litteratur för management konsulter och den innehåller teorier och modeller som McKinsey använder.

The Trusted advisor handlar om hur man blir en långsiktig partner med kunden och får förtroende. Den riktar sig förutom till blivande konsulter även till private bankers, jurister och andra som vill bygga långsiktiga relationer.

Den sista boken, Alltid relevant, är nyskriven och handlar om hur dagens chefer och ledare behöver förändra sitt ledarskap för att vara relevanta i en omvärld som blir allt mer digital.


 

 

Om försäljning

Sälj är en bästsäljare av fastighetsmäklaren Fredrik Eklund.

Fredrik åkte över till USA och byggde där snabbt upp en stor framgångsrik fastighetsmäklare.

Boken handlar om hur man ska lyssna på kunden och använda sig själv och sociala medier för att bygga ett starkt varumärke.

 Boken kan hittas på bibliotek men kan också höras på i en streamingstjänst som ex: BOOKBEAT (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk) eller Nextory (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk).

/Livsnörden
Twitter: @livsnorden
september 2020

P.S. Jag har inte tagit emot någon aktiv sponsring/betalning för detta inlägg, däremot så finns det en reklamlänk till Adlibris och Bokus som jag kan få kickback på om köp görs på deras sidor. Ambitionen är dock att det inte ska påverka det redaktionella innehållet. För att stödja Livsnördens arbete gå till denna sida med samarbetspartners.


Källor:

Egna erfarenheter och upplevelser, böckerna som nämns samt:

Internet 15 september 2020: https://www.blog.consultants500.com/consulting/top-20-best-consulting-books-recommended-times
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips för managementkonsulter

Här kommer en relevant lista för existerande eller blivande managementkonsulter. Den är framtagen av mig, boknörden och bygger främst på en ...