lördag 5 oktober 2019

Böcker för nyblivna pappor

Pappaböcker, vad ska pappan läsa, bok att ge till nybliven pappa

Marknaden tämligen översvämmas med gravidböcker, mammaböcker och böcker om barn. Däremot är det väldigt få böcker som riktar sig direkt till pappan. Pappor i Sverige har en väldigt speciell situation eftersom Sverige är ett världens mest jämställda länder. Hur är det att vara pappa, hur kan vardagen se ut och vad kan vara bra att tänka på?

AFFILATE-LÄNK: Inlägget är reklam för BOOKBEAT och NextoryLänkarna är markerade med lila-text och det står inom parentes att det är en affiliatelänk.

Jag har läst, jämfört och sammanfattat tre pappaböcker som tar upp just dessa frågor och som riktar sig direkt till pappor. Även om de riktar sig till pappor så kan de med fördel läsas av andra för att få en inblick i hur pappor kan uppleva papparollen.

De tre böckerna som jag jämför är:
  • Koka makaroner av Johan Nilsson - en banbrytande bok och den första riktiga pappaboken
  • Pappalogi av Manne Forsberg - en bra handbok, med checklistor och betraktelser
  • Grattis du ska bli pappa av Magnus Reithner - en pappabok för de som inte brukar läsa och som kanske är lite ointresserade av sin nya roll till en början
Självklart finns det många andra bra böcker och det kommer nya hela tiden men de tre böckerna hör bland de mest populära.



 




Koka makaroner - av Johan Nilsson

Koka makaroner anses vara den första riktiga pappaboken som fokuserar på det stora i att få barn. Den väckte stor uppmärksamhet när den kom och författaren ansågs vara en pionjär och förkämpe för delad föräldraledighet. Den är ganska bra men på vissa ställen lite ålderdomlig. Boken är en blandning av High Fidelty av Nick Hornby och enkla dagboksanteckningar.
Den har allt från när man ska torka upp utspilld mat till hur det känns att gå in med en nyfödd bebis på ett lastbilschaffisfik i Majorna.
 
Om du vill läsa en mer utförlig recension om boken kan du klicka här.




Pappalogi - Manne Forsberg
Skriven av en pappa för pappor.
Pappalogi är både en rolig och bra handbok för blivande pappor. Där förklaras hur papparollen är, hur graviditeten fortlöper och vad man ska tänka på som blivande pappa (ex: ta hand om sin partner som kan vara både trött och ha kraftiga svängningar i humöret). Boken innehåller också massor med tips om vad man behöver ha hemma när barnet kommer, vad man ska ta med sig till BB och vad man inte alls behöver köpa...

Detta är helt klart min favorit bland pappaböckerna.

Om du är blivande pappa så är det bara att springa och köpa boken direkt och om du är mamma så tycker jag definitivt att du ska köpa den här boken till pappan till barnet.
Om du vill läsa en mer utförlig recension om boken kan du klicka här.






Grattis du ska bli pappa! - av Magnus Reithner

Grattis du ska bli pappa! är framför allt en bok till den pappa som är ovan vid barn, där barnet kommer plötsligt och som inte har särskilt många kompisar som har barn. I början av boken blev jag extremt provocerad men efter ett tag så innehöll faktiskt boken flera smarta råd. Omslaget är rosa så jag hur de har tänkt. Konsertband, tatueringar är alla tecken på att detta inte är en bok för mig. Det är tydligt att den vänder sig till mammor som ska köpa den till sina ointresserade partners som inte brukar läsa böcker. 

Så är du en person som inte brukar läsa eller vill du ge en bok till någon som brukar hänga på puben, kolla fotboll och gillar att festa mer än att mala böcker så är detta nog rätt bok.

Om du vill läsa en mer utförlig recension så kan du klicka här.




Detta var ett urval av de böcker som jag tycker är extra roliga och bra att ha hemma under graviditeten och därefter. Vilka böcker tycker du att man bör läsa/bläddra i inför ankomsten av ett nytt liv?

Boken kan hittas på bibliotek men kan också höras på i en streamingstjänst som ex: BOOKBEAT (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk) eller Nextory (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips för managementkonsulter

Här kommer en relevant lista för existerande eller blivande managementkonsulter. Den är framtagen av mig, boknörden och bygger främst på en ...