fredag 31 maj 2019

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Bokrecension av Nisse Simonsons bok om hur vi kan tänka oss lyckliga.
Visste du att du kan tänka dig lycklig? Det är faktiskt sant, genom att tänka positivt och fokusera på att tänka på rätt saker så kan du fysiskt påverka hjärnan att bli mer positiv och därmed lyckligare. Jag personligen tycker Nisse Simonsons bok är helt fantastisk och jag hade äran att lyssna på honom 17 maj 2019 och därefter läsa hans bok.

 Nisse Simonson på stora inspirationsdagen 17 maj 2019. Foto: privat
Det viktigaste i boken
 • Vi kan styra tanken och därmed bestämma hur vi ska må
 • Det viktiga är "inte hur vi har det utan hur vi tar det". Lyckan kommer inifrån. De som är lyckliga är det för att de ofta har bestämt sig för att se positivt på saker och ting och även för att de nöjer sig med "good-enough" och går vidare.
 • Förut trodde man att hjärnceller inte kan bildas efter födseln men nu vet vi att hjärnan påminner om en muskel och uttrycket "use it or loose it" stämmer efter härnan är formbar och anpassas efter utmaningar och användandet.
Kort om varför boken finns med på bloggen
 • Här på bloggen finns recensioner som ska hjälpa dig att skapa balans i livet och bli lycklig. Balansen i livet tror jag skapas av en någorlunda jämvikt mellan olika viktiga pelare i livet. Dessutom handlar livet om inställning och om att bestämma sig för att vara glad och positiv. Denna bok hjälper dig på vägen mot det målet.Vem passar boken för
 • I stort sett alla både dem som ser livet från den ljusa sidan redan idag och de som tror sig ha gett upp. Boken är lättläst, positiv, rolig och kort. Så leta upp den i bokhandeln, bibliotek eller ljudboksförlagen och läs/lyssna igenom den.
Min egna bedömning och vad jag tar med mig av boken 
 • Även om boken är helt fantastisk så märks det att boken skrevs redan 2008 och att författaren har ett långt liv bakom sig. Han skriver dock med självdistans och självironi vilket gör så att de viktiga budskapen blandas med humor och skratt.
 • Jag kan rekommendera andra bokrecensioner som handlar om sparande, personlig utveckling, relationer, karriärutveckling (jobb) och inspirationsläsning om näringslivsprofiler, se längre ner i inlägget.
 • Tre saker kännetecknar GLADA personer, de är optimister, de är tacksamma och de är förlåtande. Genom dessa tre enkla egenskaper så blir de glada och går inte och ältar/idisslar problem fram och tillbaka.
Huvudbudskap i boken, "en sund själ i en sund kropp"
 • Skriv en BRA BOK, en bok där du skriver ner positiva saker som har hänt under dagen. Det kan vara vad som helst som du blivit glad över. Att de fikat med en kompis, mötte en gammal bekant på väg till jobbet, fick tackkort från en kollega. Jag kommer skriva mer om en så kallad "happiness diary" som Lyubomirsky kallade den i framtida inlägg.
 • Va GENERÖS mot personer du träffar. Ge dem ärlig beröm. Generositet gynnar mest givaren, det vill säga dig själv.
 • Njut av stunden och de små glädjeämnena, av den goda glassen, av kramen och av leendet du fick från en främling. (och du le alltid tillbaka och le mer och oftare).
 • Tacka dem som har gjort något som har betytt mycket för dig eller för ett projekt eller liknande du varit med i
 • Lär dig förlåta; det är som att lyfta en tyngd ut ur ryggsäcken, testa! Tänk på att Det viktigaste är inte att ha rätt utan att få rätt.
 • Investera tid i familj och vänner, det kan du läsa mera om i senare inlägg här på bloggen.
 • Var mån om din hälsa, ät bra, sov ordentligt, rör på dig och rök inte. Det är även det som jag själv kallar Hälsa i livets viktiga pelare. Även den pelaren kommer jag att beskriva längre fram i bloggen. 
 • Skaffa strategier om hur du ska möta motgångar. Alla möter vi motgångar och besvikelser i livet. Tänk på; Det viktiga är inte vad som sker utan hur vi agerar på det som sker.  
  • Senast igår så upptäckte jag först när jag stod framför ytterdörren till min lägenhet att jag glömt hemnycklarna på jobbet. Då tänkte jag, wow, vilken möjlighet, 4000 steg i bonus på en onsdagkväll, perfekt, bara att gå tillbaka till jobbet och hämta nycklarna i skåpet och sen gå hem igen, med så fint väder ute var det en ren bonus. Sen tänkte jag inte mer på det. I och med att jag redan bestämt för att det var en bra sak som hände, jag fick fler steg, jag fick vara ute i kvällssolen och fick dessutom motion så blev det en positiv upplevelse och minne. 
Extra för dig som är nyfiken
 • Författaren skriver även om hälsa och 8-8-8 metoden. 8timmars sömn, 8timmars arbete och 8timmar av socialiserande. Lite kortfattat så går livets ekvation (enligt författaren) ut på att äta vettigt, röra på sig och ha roligt med sina vänner. [Jämför detta med Livsnördens viktiga pelare i livet där Hälsa och Vänner är två av de viktiga pelarna].
 • Motion beskriver författaren som mycket viktigt. En 30 min rask promenad per dag är ett utmärkt recept på att motverka stress och bota depressioner. Han hävdar dessutom att regelbundna raska promenader har betydligt mer positiva (och bestående) effekter än Prozac och andra anti-depressiva läkemedel. Dessa läkemedel ger dessutom obehagliga biverkningar. Biverkningarna av raska promenader är mindre risk för diabetes, viktnedgång och lägre risk för Alzeimer.
 • Att hälsan är varje persons egna ansvar tar även Nisse upp och passar på att uppmana till 3 stycken 40min träöningspass per vecka, mycket omega 3, ljusbehandlingar, positiva tankar, social samvaro och god sömn samt varnar för socker.
 • Det som är lite roligt och som träffar mig som en erkänd "price-hunter" är att han skriver att "maxaren" eller price-huntern som jag kallar det, dvs. en person som alltid jagar den bästa dealen ofta mår sämre än "bra-nogaren". Personen som tycker att det var väl en tillräckligt bra deal, och idag var en tillräckligt bra dag. En branogare ångrar sig sällan och blir ofta lyckligare. Det var en liten tankeställare för mig.
 • Ett sista avslutande tips från författaren är; Lär dig berömma dig själv! Varje dag!

Andra bloggares recensioner om Nisse Simonson och Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?
Livets viktiga pelare:
 

Andra böcker som jag rekommenderar är:
 • Sparande/Personlig ekonomi:

Har du hittat fel? Säg gärna till då så försöker jag rätta så fort jag kan.
Kommentera gärna.

/Livsnörden
Twitter: @livsnorden
Boken läst, sammanfattad och reflekterad: maj 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips för managementkonsulter

Här kommer en relevant lista för existerande eller blivande managementkonsulter. Den är framtagen av mig, boknörden och bygger främst på en ...