torsdag 29 augusti 2019

Presenter till nyfödda bebisar

Vad ska man ge till en nyfödd liten bebis?
Vad är det som uppskattas och vad ska man tänka på?
Det här inlägget svarar både på bra presenter att ge och vad man ska tänka på när nyblivna föräldrar och deras barn besöks. Håll tillgodo!


AFFILATE-LÄNK: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Netbus, Polarn & Pyret, Åhlens, Babyland, Babyshop, Flowerhouse, Stor&Liten, Lekmer och Lindex. Länkarna är markerade med lila-text och det står inom parentes att det är en affiliatelänk.

Att besöka nyfödda bebisar

Att besöka nyfödda bebisar på BB blir allt mer ovanligt, det brukar bara vara de närmaste i familjen som syskon till de nyblivna föräldrarna och föräldrarnas egna föräldrar som kommer på besök om ens det. Numera så är man vanligtvis bara 2-3 dygn på BB efter förlossningen och då brukar bägge föräldrarna vara väldigt trötta och infektionsriken är väldigt stor. Så fråga inte om du får hälsa på din kompis nya bebis redan på BB.

Besöka i hemmet kan man göra som nära vän efter cirka en vecka men tänk på att det alltid ska ske på de nyblivna föräldrarna villkor. De sover fortfarande dåligt och är slitna och dessutom så kan barnet ha väldigt oregelbundna tider. Håll ditt besök kort, absolut max en timme och ta gärna med dig fika. Var beredd på att ställa in besöket på kort varsel och skicka gärna sms kort innan och fråga om det fortfarande är ok att hälsa på. Var även uppmärksam på minsta tecken från föräldrarna att du borde gå. Ta absolut inte illa upp, de älskar att du kommit på besök (och minns det tacksamt), de orkar bara inte vara trevliga en längre stund.

Tänk på att nyfödda bebisar inte ska åka kollektivtrafik de första tre månaderna och att nyfödda bebisar även ska undvika förskolebarn i minst tre månader efter födseln på grund av all smittorisk. Om du trots det tar med dig egna barn på besöket tänk på att dina barn INTE ska hålla i den nyfödda bebisen. Du själv kan vara lugn och inte heller du peta för mycket på bebisen. Om föräldrarna frågar om du vill hålla, då kan du säga ja och hålla en kort stund.

Om du behöver ta dig till den nyfödda i en annan stad och inte har egen bil, vågar lita på att tågen går eller helt enkelt vill ta buss så är Netbuss ett bra alternativ. De har Sveriges nöjdaste privatresenärer (enligt SKI) och kör mellan Sveriges stora städer. Besök deras sida här (affiliate-länk).

 

Mina egna favoritpresenter att ge och få:


Blommor (se nedan) som kan skickas till de nyblivna föräldrarna några dagar efter födseln till ett par veckor. Det är inte supervanligt att föräldrarna får blommor så det brukar uppskattas och det bästa är att inte skicka direkt (då är ju föräldrarna på BB) och inte heller första veckan (då kan andra skicka) utan något senare, då uppskattas det än mer!

Gosedjur är också väldigt mysigt, se upp bara så att du inte ger det tionde gosedjuret till det nyfödda barnet, då finns risken att gosedjuret inte får den uppmärksamhet som det är värt...

BRIO-leksaker, de klassiska leksakerna från BRIO är en favoritpresent från mig att ge bort. Jag älskar skallran, bilarna, trätågen och de fina BRIO-grejerna. (Obs! Nyfödda är för små för trätåg).

Byggklossar och duplo är också presenter som jag själv gillar att ge. De är könsneutrala, fina och gynnar kreativiteten. Det är inte så att en nyfödd kan leka med Duplo men hen kanske växer in i det.

Kläder är också väldigt tacksamt att få som förälder. Det som man som givare ska se upp med är att barnen växer väldigt fort i början så ge några storlekar för stort. Dessutom, tänk på hur de ska användas. De finns otroligt mycket fina bebiskläder där ute men en del är inte så praktiska. t.ex. bodies som kräver att man drar de över huvudet. Du kan tänka själv hur fräscht det är för bebisen om blöjan har läckt och bodien måste bytas...Kläder är väldigt tacksamt att få, för de behövs verkligen. Tyvärr så är risken att det inte blir ett minne för barnet.

Sparande till barnet är också uppskattat på sikt av barnet även om det inte är jättekul vid givartillfället. Detta är dock en av mina favoriter. Jag brukar ge aktier och då skriva ett fint gåvobrev där det står vem det är till, när gåvan gavs, varför den gavs, från vem och vilken aktie/fond som är köpt och vad företaget gör. Se gärna inlägget om barnsparande som jag kommer skriva längre fram för hur aktier/fonder kan ges.

Böcker är något av min favorit också. Som nyfödd kan det vara kul att få "min första bok" där man sätter in foton, skriver om sitt första år med mera. Klassiska tryckta böcker kommer dock senare och där kan det bli riktigt bra presenter framöver. Läs gärna inlägget om böcker för gravida pappor.

Och du, gör som jag, skriv listor på vad du har gett till vem och även på vad du har fått av vem och kom ihåg! Tacka alltid, både när du får och gärna med ett tackkort (som kan vara ett framkallat foto på givaren och mottagaren) i efterhand.

 

Blommor

Kläder

Bra butiker för bebiskläder är bland annat:

 

Leksaker:

Bra butiker för barnleksaker är bland annat:
  • Lekmer (affiliate-länk) - massor av leksaker
  • Stor & Liten (affiliate-länk) - massor av leksaker, spel och annat kul

 

Butiker specialiserade på bebis/barnsaker:



Lycka till och läs gärna de andra inläggen om att få barn och bra förberedelser!


Stort lycka till!

/Livsnörden

Twitter: @livsnorden
augusti 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips för managementkonsulter

Här kommer en relevant lista för existerande eller blivande managementkonsulter. Den är framtagen av mig, boknörden och bygger främst på en ...