söndag 15 september 2019

Så inreder du skötbordet

Hur ska jag inreda skötbordet? Var ska jag ha skötbordet? Bra tips till skötbordet.
Vi har valt att ha skötbordet i badrummet på en yta som passar perfekt för blöjbyte, mellan badrumsskåpen och tvätt- och torktumlare. Detta inlägg beskriver hur vårt skötbord ser ut, bra tips på saker som är bra att ha där samt tips på saker som är bra att ha nära.

OBS! 
Om du väljer att inte ha skötbordet på golvet så håll alltid en hand på barnet när du byter blöjor så det inte ramlar ner.

Så ser vårt skötbord ut:

 

Förklaring om hur vi har tänkt:

Även om det inte ser ut som det så är varje del genomtänkt.
  1. Längst till vänster så står toapappersrulle - det är perfekt att ha nära till hands när barnet kräks, dessutom ser ni att det är ett mellanrum mellan väggen på vänstersidan och skötbädden. I det mellanrummet läggs den använda blöjan och i blöjan kan du sedan lägga använda tvättlappar.
  2. Utanför bild nere till vänster så hänger en vit plastpåse i toapappershållaren. Det är väldigt bra för då kan man med lätthet lägga ner den använda blöjan direkt från bordet.
  3. Skötbädden är en klassisk VÄDRA skötbädd från IKEA i plast med ett tvättbart överdrag. På det har vi lagt en vanlig handduk för att göra det mjukare och för att slippa tvätta överdraget. Vi brukar dessutom lägga en tvättlapp under blöjan vid blöjbyte så slipper vi tvätta handduken vid bajsblöjor.
  4. Att alltid ha minst en blöja framme är smart, ha gärna flera i en hög så att de är lätta att ta med ena handen, vi har blöjförrådet i skåpet ovanför skötbordet och tipset är att inte ha för många framme eftersom det kan bli kissstrålar på resten av skötbordet (om barnet är en kille).
  5. Sen ser du en hög med tvättlappar, vi kör torra tvättlappar från Abena men liknande finns att köpa hos flera apotekskedjor. Vi har fått för oss att de är bättre än fuktiga tvättlappar. De är torra från början och därför har vi en skål med vatten som vi fuktar dem i innan användning. Där är det viktigt att byta ut vattnet och diska skålen ofta. Med detta trick så kan man hålla en hand på barnet och vara ensam vid skötbordet och ändå klara hela blöjbytet.
  6. På högrersidan har vi sedan Apoteket Hjärtats Baby zinksalva, perfekt för röda rumpor. Vi använder den istället för Inotyl. 
  7. Dessutom har vi alltid ett ombyte både body/byxor samt pyjamas. Det händer ofta att kläderna behöver bytas och då är det skönt att nya redan är framplockade. 
  8. I hörnet står även desinfektionsmedel som ska användas väldigt sparsamt samt amningskupor som går åt om man ammar.
  9. I hörnet står sen också Babyolja som är bra att ha när barnet ska badas.
Tipset är att ha allt som behövs för ett ordentligt blöjbyte lättillgängligt och förberett.


LYCKA TILL!

/Livsnörden
Twitter: @livsnorden

Bra tips för den nyfödda:

Läs mina personliga reflektioner här:

P.S. Ingen sponsring (eller reklam) har mottagits för detta inlägg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips för managementkonsulter

Här kommer en relevant lista för existerande eller blivande managementkonsulter. Den är framtagen av mig, boknörden och bygger främst på en ...