söndag 29 mars 2020

Hemleverans av mat jämförelse basvaror

Det är väldigt praktiskt att få hem alla tunga matvaror till dörren och nu i Coronatider är det också extra hygieniskt att slippa trängas i butiker. För många billösa storstadsbor så finns även chansen att storhandla och slippa kånka stora kassar lång väg. Men är det inte dyrt? Kanske du undrar. Det undrade jag med och jag undrar också vilken leverantör som är billigast och på vad. Därför följer nedan en jämförelse hos de största leverantörerna.

Den 25 mars 2020 jämförde jag fem olika nätbutikers priser på ett basutbud av varor. Några standardvaror som pasta, bacon, kyckling och taco. Detta för att skapa en uppfattning om hur de olika butikerna ligger till prismässigt.
Naturligtvis kan priserna ändras och jag kan också ha missuppfattat eller misstolkat priserna (säg gärna till då). Priserna nedan ska dock vara en så bra spegling som möjligt. Min ambition är att göra fler jämförelser med fler typer av varor.

De som ingick i jämförelsen var:
Ica Fältöversten, Coop, Mathem, Mat.se samt Willys.

Prismatris:



Disclaimer:
Priserna kan ändras varje dag och olika aktörer kan också erbjuda olika typer av erbjudanden och första-gångs-rabatter. Så matrisen och slutsatserna nedan ska bara ses som ögonblickbilder och kan inte sägas vara en säkerställd sanning.

Slutsats:
Den baskorg av varor som är utvalda ovan visar att den 25 mars så var "kassen" billigast på Willys. 
Coop var 11% dyrare, Ica Fätöversten 15% dyrare, Mat.se 16% dyrare och Mathem 21% dyrare. Det skulle kunna ses som en indikation. När man beställer online måste man dock räkna in fraktkostnaden och här är Willys dyrast med 149 kr medan de andra ligger under 100 kr och Coop är billigast. Det gör så att kassen ovan blir billigast på Coop.

Olika leverantörer har olika trösklar för när fraktkostnaden tas bort vilket gör totalkostnaden för kassen lägre. Därför är det svårt att säga vilken leverantör som alltid är billigast. Om man antar att kostnadsskillnaden är i enlighet med prismatrisen ovan så kan man räkna ut vilken leverantör man bär anlita vid olika storlek på matinköp. Då får man en tabell enligt nedan där helgrönt är den billigaste och helrätt är den dyraste. 



Förklaring: Livsmedel fär 1500kr hos Willys (som är billigast) kostar 1649 att få hem från Willys och motsvarande kasse skulle kosta 1815 kr att få hem från Mathem.

Detta skulle betyda att du bör beställa från följande leverantörer beroende på storleken på inköpet:
  • 0-500 kr - Köp i fysisk butik
  • 501-799 kr - Coop
  • 800-999 kr - Mat.se
  • över 1000 kr - Willys

Lycka till med hemmaköpandet!



Livsnörden
Twitter: @livsnorden
mars 2020

P.S. Detta inlägg innehåller inte sponsring eller annonslänkar. Vill du stödja Livsnördens arbete så kan du gå in på denna sida och beställa varor/tjänster från Livsnördens samarbetspartners.


Källor:
  • willy.se, 25 mars 2020
  • ica. se, 25 mars 2020
  • coop.se, 25 mars 2020
  • mathem.se, 25 mars 2020
  • Willys.se, 25 mars 2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips för managementkonsulter

Här kommer en relevant lista för existerande eller blivande managementkonsulter. Den är framtagen av mig, boknörden och bygger främst på en ...