lördag 26 oktober 2019

Musiktrender och sånt - fortsatt intro

Musik är för mig fortfarande något nytt men jag försöker lära mig. Läs gärna mitt inlägg om mina första stapplande steg in i musikens värld. De första stegen tog jag för att förstå och får en första inblick genom att lyssna, ta råd, föra statistik och försöka få inblick. Mitt nästa steg blev att börja följa och sen skapa egna musiklistor.

Först började jag lyssna på kompisars listor helt utan urskillning, nu när jag tittar tillbaka så förstår jag inte hur det kunde bli "tysk ompabompa - bättra delen" och "Tyska schlager hits - snabbare delen". Ser ju vilken kompis listor det var men hur tusan kunde jag välja dem? Sen ser jag att det blev The Blues Brothers, U2 och Melissa Horn samlingar innan jag skapade min första egna lista "Svensk vanlig pop". Sen blev det en hel hög med olika typer av listor med svenska låtar med tyngdpunkt på svenska sommarhits. Fortsatt utan att spara låtar som jag faktiskt gillade utan mest för att kategorisera och lära mig olika kända stycken. I den svängen lyssnade jag mycket på nya svenska låtar oavsett ursprung dvs allt från så ska det låta, mello, rap och house, allt med syftet att lära mig.

Naturligtvis blev det lite tråkigt att bara lyssna för att lära sig, blev lite väl mycket skola över det så då började jag skapa en ny lista varje månad med de låtar som jag faktiskt gillade mest just då. Började lära mig lite och efter några år blev det dags för bröllop och då skapade jag bröllopslistor tillsammans med min fästmö, julsamlingslista och en ny sommarlista inför varje sommar.

Ibland på vissa lediga stunder på jobbet (dvs då jag inte sitter i möten utan sitter själv framför datorn) så händer det faktiskt att jag lyssnar på musik numera. Under våren lyssnar jag mycket  på mina sommarlistor och längtar ut i naturen och till havet. Annars blir det mest instrumentell klassisk musik för att kunna fokusera. Detta avspeglar sig naturligtvis i "Dina topplåtar", den lista som Spotify gör varje år med de låtar som du lyssnat mest på under det gångna året. På tal om Spotifys listor så finns de beskrivna i ett tidigare inlägg.

Mina reflektioner kring musiktrender och framtidsspaningar kring hitlåtar
Som utlovat ska jag även skriva om lite trender vad gäller musik, eller rättare sagt vad och vilka låtar som brukar toppa listorna beroende på säsong. Detta skiljer sig naturligtvis åt beroende på land så här är jag fokuserad på Sverige.
  • Fredagar & Helger: Nya låtar brukar släppas på fredagar och pushas ut i Release radar därför brukar det bli omkastningar i top50 (mest lyssnade) på lördagen. Dessutom är lyssningsmönstret annorlunda på helgerna än på vardagarna. Jag skulle kunna tro att det beror på att familjer lyssnar mer tillsammans (har nämligen sett en tendens att mellolåtar går upp på helgerna) samt att många ägnar sig åt andra aktiviteter helt enkelt. Både det ändrade beteendemönstret och de nya låtarna (som många lyssnar på under fredagen och lördagen) skapar rörelser på top50 även in på söndagen och måndagen. Under vardagarna brukar top50 vara mer stabilt (eftersom det är en dags släp i Top50, dvs. listan visar ju de mest spelade dagen innan, så är topplistan stabil tisdag-fredag).
  • Hitsläpp: När stora världsartister släpper nya låtar brukar de nästan alltid gå in på top50 och ibland även toppa. Detta gäller även svenska stora artister. Det är nämligen ett gäng band som alltid brukar ligga i topp. Under 2019 har det förutom de globala världsartisterna varit; Einar, Hov1 och Avicii.
  • Plötsliga händelser:När något plötsligt inträffar som t.ex. att en känd artist dör så lyssnas det automatiskt mer på just den artistens musik. Detta hände bland annat Avicii och Xxxtentacion (2018).
  • Februari/Mars: Den stora mellosäsongen. Från slutet av februari och under stora delar av mars så dominerar melodifestivallåtarna topplistorna. Den svenska vinnaren brukar ligga etta på top50 redan innan finalen men inte alltid. 2019 låg t.ex. Too late for love etta i princip hela mars men under 2018 så var både vinnaren Dance you off samt Shuffla och Every Single day etta under perioder. Beroende på andra händelser och hur stor hitten var så brukar mellofebern gå ner i april men en liten uppgång igen när finalen i Europa är i maj. Då brukar vinnaren i Europafinalen ligga etta på svenska Top50 ett dygn.
  • Valborg/Sista april: För inbitna studenter så är sista april eller valborg en viktig högtid. Detta märks dock knappt alls i top50. Det kan vara så att Vintern rasar, Sjungom studentens lyckliga dar och Sköna maj kan komma in under någon dag men det är knappt.
  • Sportevent: FotbollsVM förra året gav upphov till att både nya och äldre fotbollslåtar kom in på Top 50 även om de inte nådde förstaplatsen och det var tydligt att de spelades mer när Sverige hade match. Vi gräver guld i USA är en klassik fotbollslåt men Put Your hands up for Sverige spelades faktiskt mest av alla låtar i Sverige de dagar Sverige spelade mot Tyskland, Schweiz och England.
  • Midsommar/Sommaren:  Efter mellofebern så brukar en världsartist ta över tronen (första platsen) och byta med någon annan. Under midsommarhelgen brukar klassiska sommarlåtar flyga in på top50 så som Ta mig till havet, Vågorna, Sommaren är kort och Sol, vind och vatten.
  • Hösten: Höstarna brukar domineras av kända världsartister som Lady Gaga, Zara Larsson, Tones & I, Drew low. Eftersom det är lite lugnare på musiksläppen så passar det utmärkt med Så ska det låta. Låtarna som göra om där kommer säkert dyka upp i många personers release radars och till och med på top50 i Sverige, men ingen kommer att nå förstaplatsen av Så ska det låta-låtarna...
  • December: Jullåtar blir alltid populärt från första advent och framåt. Antalet jullåtar på top50 brukar blir högre och högre under hela december och toppa under juldagen för att sedan bli färre igen och vara borta helt från top50 innan nyår. På helgerna lyssnas det mer på jullåtar än på vardagarna så det svänger ovanligt mycket. Vissa jullåtar är så stora att de toppar spellistorna i Sverige. Det gäller främst All I Want for Christmas med Maria Carey som brukar toppa mest spelade i Sverige på adventshelgerna samt innan jul. Dagarna innan och under jul brukar Last Christmas med Wham toppa listorna. Utländska jullåtar som återkommer varje jul är förutom de engelska är bland annat Feliz Navidad och Hey Ho (Norsk) med Freddy Kalas. Ibland kan de mest kända jullåtarna komma in på svenska top50 redan i november. Ibland men ovanligt sällan lyckas en ny jullåt trängas in bland de klassiska. Under julen 2018 släppte Miss Li, Den vintertid nu kommer, som faktiskt klämde sig fast bland top50 Sverige ganska länge.
  • Nyår: Kring nyårshelgen blir vissa nyårslåtar mer spelade som ex: Final Countdown med Europe och Happy New Year med ABBA. Det är dock inte alls så vanligt som jullåtar.

Vad kan vi förvänta oss framöver?
  • Det mest troliga är att en världsartist släpper en ny låt nu under början av november som snabbt tar förstaplaceringen på mest spelade i Sverige. Under november kommer även jullåtar att smyga sig in på Top50 så som All I want for Christmas och Wham. Vid första advent så kopplar All I Want for Christmas förstaplatsen och tappar den till världsartisten under veckodagarna fram till sista veckan före jul då både listorna totalt domineras av jullåtar fram till annandagen då världsartisterna kommer tillbaka och sen återgår ordningen till det normala helt efter nyår.
  • Det skulle inte överraska om någon artist släppte en ny vinter/jullåt som blir en hit under den här säsongen.
  • För nästa år så tror jag absolut på en upprepning på mönstren från tidigare år. Bara kolla på musiktrenderna ovan så får du vad som troligtvis toppar listorna även nästa år.

Var du också nybörjare på musik en gång i tiden? Hur gjorde du för att lära dig?


/Livsnörden
Twitter: @livsnorden
oktober 2019

P.S. Ingen reklam eller sponsring har mottagits för detta inlägg.

fredag 25 oktober 2019

Så fungerar Spotifys musiklistor

Som ett steg för mig i min musikutveckling har jag mest för mig skrivit ner vad Spotifys listor gör och hur de kan hjälpa mig att lära mig mer om musik. Du kan läsa mitt första inlägg om musik här.

Så funkar Spotifys listor
Det som gör oss som lyssnare trogna Spotify-användare är just listorna som bygger på vår tidigare lyssning vilket gör listorna så unika och så bra för oss som lyssnare. Skulle vi lämna Spotify så tappar vi ju alla listor och alla rekommendationer som vi automatiskt får. Naturligtvis är det ingen person på Spotify som gör listorna utan de skapas per automatik med hjälp av algoritmer.
Detta är naturligtvis mina egna reflektioner så jag kan naturligtvis ha tolkat något fel.
  • Discover Weekly
    • Så funkar listan: En blandning av låtar som Spotify tror att du skulle gilla att lyssna på utifrån vad du lyssnat på tidigare. Denna lista uppdateras varje vecka (ny varje måndag) och du får på så sätt hela tiden ny musik att lyssna på. 
  • Release Radar
    • Så funkar listan: En blandning av helt nysläppta låtar som Spotify tror att du skulle gilla att lyssna på utifrån vad du lyssnat på tidigare och artister som du valt att följa. Denna lista uppdateras varje vecka (ny varje fredag) och du får på så sätt hela tiden helt nysläppt musik att lyssna på.
  • Daily Mix 1-6
    • Så funkar listan: Daily Mix är en till sex olika listor. Varje lista speglar en typ av musik som Spotify tror att du gillar utifrån vad du tidigare lyssnat på. Jag tror att de tänkt så att samma person kan lyssna på olika musik beroende på känslostämning och olika tid på dygnet med mera. Jag har t.ex. haft följande innehåll i mina daily mixes.
      • Svensk pop
      • Norsk pop
      • Klassisk musik
      • DJ House musik (Swedish House Maffia, David Guetta, Avicii mfl.)
      • Global pop/hitlåtar
    • Ju mer du lyssnar på musik, ju lättare blir det för Spotify att skapa listorna för dig.
  • Dina topplåtar år 2018
    • Så funkar listan: Här samlar Spotify helt enkelt ihop de 100 låtar som du lyssnat mest på det gångna året (januari till början av december), då kan du lätt hitta de låtar du gillar men också lyssna på dina mest lyssnade på en automatisk gjord lista. Spotify gör en ny lista åt dig varje år så tipset är att spara den. I och med att du kan dela med dig av dina listor så kan du få din akompisars och familjs mest spelade så att du kan lyssna in deras favoriter.
  • Dina Sommarminnen
    • Så funkar listan: En automatgenerad lista med de låtar som du spelat mest under sommaren de gångna åren. 
  • Family mix
    • Family mix är den nya låtlistan som Spotify gjort.  Spellistan består av de musikgenrer som de som är ihopkopplade som familj (familjeabonnemang) spelar mest. Du kan välja att spela listan rakt av, en "chill" version eller en "upbeat" version. Spellistan blandar då från de som är ihopkopplade. Det ger en perfekt mix för exempelvis bilresan.
    • Så funkar listan: En automatgenerad lista med de låtar som du och dina familjemedlemmar spelat mest under sommaren den senaste tiden.
  • TOP 50 Sverige
    • Så funkar listan: De låtar som spelades mest i Sverige under det gångna dygnet. Den uppdateras dagligen och finns för alla länder samt globalt. Det är denna lista som jag använde mig av för att lära mig mer om modern musik. Den är också väldigt användbar för att lära sig om trender.
Mina korta små inlägg om musik fortsätter och nästa kommer att handla om när vilka låtar spelas mest.

/Livsnörden
Twitter: @livsnorden
oktober 2019

P.S. Detta inlägg innehåller ingen sponsring eller reklam.

onsdag 23 oktober 2019

12 veckor efter ankomst

Söndag 0630, 20 oktober


Du vet den där känslan av att inte hinna med, att ha alla de där grejerna över dig som du borde göra.

Den där listan på allt som du lovat att leverera, det där oket som tynger axlarna.

Vetskapen om att din tid är förgänglig att din lediga morgonstund som är en kombination av din fritid, möjlighet att jobba ikapp och beta av listan kan ta slut på ett ögonblick, precis när som helst.

Ett kort andetag eller en rop från sovrummet så är din stund över. 
Självklart är det det mysigaste som finns och inget går upp mot att hålla sin egna nyfödda son i famnen. Det är jobbet som tynger och kravet att leverera så mycket. Eller rättare sagt mig själv och min oförmåga att säga nej och istället försöka lösa alla knutar och problem som dyker upp.

Tusan, måste hämta telefonen vid sängen för att kunna logga in på jobbdatorn. Får inte väcka familjen där inne. Får smyga… ligger en fräsch delårsrapport bredvid mig… jag frestas… ska jag ta och läsa den istället, det vore både intressant och lättare, eller ska jag smyga in i sovrummet…. jag smyger...tassar in...

/Livsnörden

onsdag 9 oktober 2019

Musik för nybörjare - introduktion

Musik är för många något underbart och en otroligt viktig del av livet. De blir därför inte bara förbluffade och förundrade när jag svarar att jag inte lyssnar på musik. De tror att jag skojar, klart alla lyssnar på musik. Jag gjorde faktiskt inte det fram tills för ett par år sedan, under hela uppväxten köpte jag en handfull CD-skivor och jag fick fler blandband (för yngre läsare så är det kassettband som en privatperson spelat in kommersiella låtar på, lite som en egengjord Spotifylista idag) än vad jag hann lyssna på. Min stora passion var (och är fortfarande) samhället, näringslivet och framför allt aktier. Dock insåg jag då för några år sedan att det måste till en ändring.

Hur?
Efter att ha insett att mina musikkunskaper var närmare noll än noll komma ett och att jag alltid var ett frågetecken när andra började prata om musik så insåg jag att något måste till. Det var till och med så att jag trodde att Body Pump passets musik var gjord till just det passet, jag fattade inte att det var hitlåtar. Så, jag insåg att jag var tvungen att ta mig i kragen, jag började prenumerera på Spotify. Det var bara för några år sedan (slutet av 2015).
Förutom att jag alltid slog upp artister som jag hörde att andra pratade om, lyssnade på deras musik och läste på om själva artisten så lyssnade jag alltid på Spotify-50 mest spelade minst en gång i veckan, alla Release radar samt Discovery Weekly som jag kunde komma över. Jag började också skriva upp låtarna (alla låtar som kom in på top50, senare sänkte jag ribban till top20 och sen till endast listettor). Jag skrev upp vad jag tyckte om låtarna och försökte få tips på låtar från kollegor som var extra intresserade.

Ettor på Spotify Sverige 2017 (De tre som var 1:a längst, egen uppskattning)
  • Despacito - Fonsi-Yankee - Bieber (85 dagar, från april till augusti)
  • Rock Star - Post Malone (cirka 60 dagar i oktober, november och in i december)
  • Shape of you - Ed Sheeran (54 dagar, stora delar av januari, februari och sen nästan hela mars)

Genombrottet
Efter ett halvår så började jag känna igen hits i butiker när jag handlade och snart insåg jag att låtarna på Body Pump passen ofta kom från kända artister. Det stora genomslaget för mig kom när jag körde På Spåret i december 2016 och satte "Stole the Show" med Kygo. Ingen av de tävlade klarade det men jag minns att jag klarade frågan och drog armen i vädret som vinstgest. Min sambo (numera fru) tog till och med kort på mig i det ögonblicket. För första gången någonsin hade jag klarat av en musikfråga i På Spåret, min stora vita kunskapsfläck inom musikområdet hade börjat minska...

Naturligtvis hade jag även skrivit upp mina 100 mest lyssnade låtar på Spotify 2015,2016, 2017 och 2018 med artist och låtnamn. Ni tänker CRAZY, yepp,  absolut. Det var dock ett sätt för mig att lära mig och försöka hänga med i musiksnacket.

Ettor på Spotify Sverige 2018 (De tre som var 1:a längst, egen uppskattning)
  • Shallow - Lady Gaga (47 dagar, oktober, hela november och stora delar av december)
  • Gods Plan Drake (40 dagar, främst i januari och februari men även i mars)
  • Mer för varandra - Norlie & KKV (37 dagar, maj, nästan hela juni och en dag i juli)

Nu rå?
Hur är det nu för tiden, är jag fortfarande helt crazy? Ja, delvis.
Jag lyssnar inte längre på top 50 varje vecka men bläddrar igenom varje dag och skriver upp vilken låt som innehar första platsen. Nya toplåtar brukar jag lyssna på en gång för att jag ska veta vad det är för typ av musik, annars blir det mest Release Radar, Discovery Weekly och mina egna listor(!), javisst jag har gjort egna listor. Det blev några sommarlistor, vinterlistor och bröllopslåtelistor. Mer om dessa i framtida inlägg. Där kommer jag förhoppningsvis även skriva om trender i låtlyssnande och förutsägelser om vilka låtar som kan tros toppa framöver...


Ettor på Spotify Sverige 2019 (De fem som var 1:a längst, egen uppskattning, fram till 6 oktober)
  1. Seniorita - Shawn Mendez (36 dagar, hela juli men även delar av juni och augusti)
  2. SOS - Avicci (31 dagar, från mitten av april till mitten av maj samt en dag i juni)
  3. Pippi - Drew low (29 dagar, nästan hela september men även dagar i oktober)
    Dance Monkey - Tones and I (29 dagar, nästan hela augusti men även dagar i sept och okt)
  4. Too late for love - John Lundvik (28 dagar, mellovinnare 2019, nästan hela mars, delar av feb)


Var du också nybörjare på musik en gång i tiden? Hur gjorde du för att lära dig?


/Livsnörden
Twitter: @livsnorden
oktober 2019


lördag 5 oktober 2019

Böcker för nyblivna pappor

Pappaböcker, vad ska pappan läsa, bok att ge till nybliven pappa

Marknaden tämligen översvämmas med gravidböcker, mammaböcker och böcker om barn. Däremot är det väldigt få böcker som riktar sig direkt till pappan. Pappor i Sverige har en väldigt speciell situation eftersom Sverige är ett världens mest jämställda länder. Hur är det att vara pappa, hur kan vardagen se ut och vad kan vara bra att tänka på?

AFFILATE-LÄNK: Inlägget är reklam för BOOKBEAT och NextoryLänkarna är markerade med lila-text och det står inom parentes att det är en affiliatelänk.

Jag har läst, jämfört och sammanfattat tre pappaböcker som tar upp just dessa frågor och som riktar sig direkt till pappor. Även om de riktar sig till pappor så kan de med fördel läsas av andra för att få en inblick i hur pappor kan uppleva papparollen.

De tre böckerna som jag jämför är:
  • Koka makaroner av Johan Nilsson - en banbrytande bok och den första riktiga pappaboken
  • Pappalogi av Manne Forsberg - en bra handbok, med checklistor och betraktelser
  • Grattis du ska bli pappa av Magnus Reithner - en pappabok för de som inte brukar läsa och som kanske är lite ointresserade av sin nya roll till en början
Självklart finns det många andra bra böcker och det kommer nya hela tiden men de tre böckerna hör bland de mest populära.



 




Koka makaroner - av Johan Nilsson

Koka makaroner anses vara den första riktiga pappaboken som fokuserar på det stora i att få barn. Den väckte stor uppmärksamhet när den kom och författaren ansågs vara en pionjär och förkämpe för delad föräldraledighet. Den är ganska bra men på vissa ställen lite ålderdomlig. Boken är en blandning av High Fidelty av Nick Hornby och enkla dagboksanteckningar.
Den har allt från när man ska torka upp utspilld mat till hur det känns att gå in med en nyfödd bebis på ett lastbilschaffisfik i Majorna.
 
Om du vill läsa en mer utförlig recension om boken kan du klicka här.




Pappalogi - Manne Forsberg
Skriven av en pappa för pappor.
Pappalogi är både en rolig och bra handbok för blivande pappor. Där förklaras hur papparollen är, hur graviditeten fortlöper och vad man ska tänka på som blivande pappa (ex: ta hand om sin partner som kan vara både trött och ha kraftiga svängningar i humöret). Boken innehåller också massor med tips om vad man behöver ha hemma när barnet kommer, vad man ska ta med sig till BB och vad man inte alls behöver köpa...

Detta är helt klart min favorit bland pappaböckerna.

Om du är blivande pappa så är det bara att springa och köpa boken direkt och om du är mamma så tycker jag definitivt att du ska köpa den här boken till pappan till barnet.
Om du vill läsa en mer utförlig recension om boken kan du klicka här.






Grattis du ska bli pappa! - av Magnus Reithner

Grattis du ska bli pappa! är framför allt en bok till den pappa som är ovan vid barn, där barnet kommer plötsligt och som inte har särskilt många kompisar som har barn. I början av boken blev jag extremt provocerad men efter ett tag så innehöll faktiskt boken flera smarta råd. Omslaget är rosa så jag hur de har tänkt. Konsertband, tatueringar är alla tecken på att detta inte är en bok för mig. Det är tydligt att den vänder sig till mammor som ska köpa den till sina ointresserade partners som inte brukar läsa böcker. 

Så är du en person som inte brukar läsa eller vill du ge en bok till någon som brukar hänga på puben, kolla fotboll och gillar att festa mer än att mala böcker så är detta nog rätt bok.

Om du vill läsa en mer utförlig recension så kan du klicka här.




Detta var ett urval av de böcker som jag tycker är extra roliga och bra att ha hemma under graviditeten och därefter. Vilka böcker tycker du att man bör läsa/bläddra i inför ankomsten av ett nytt liv?

Boken kan hittas på bibliotek men kan också höras på i en streamingstjänst som ex: BOOKBEAT (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk) eller Nextory (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk).

Boktips för managementkonsulter

Här kommer en relevant lista för existerande eller blivande managementkonsulter. Den är framtagen av mig, boknörden och bygger främst på en ...